Er zijn roze olifanten gespot

Het wemelt in middeleeuwse miniaturen van verbazende schepsels. Sirenen, draken, eenhoorns en andere fantastische wezens verfraaien de bladzijden van vele handschriften.

Deze rijke verbeeldingswereld put inspiratie uit verhalen en legenden, maar ook uit religie of antieke mythologie. Het vertaalt de dromen en angsten van een tijdperk en toont tegelijkertijd een aantrekkingskracht voor alles wat verboden, mysterieus of wild is.

Exotische fantasieën

Hoewel men in de 15de eeuw weet dat er verre gebieden bestaan, wordt er een voorstelling van gemaakt zonder ze echt goed te kennen. De verhalen van reizigers openen een deur naar wat elders bestaat, maar laten heel wat vrijheid voor verbeelding en nattevingerwerk …

Dit verklaart waarom we in handschriften vreemd ogende olifanten of giraffen aantreffen naast vele andere schepsels zoals mannen met een hondenkop en centauren.

Ontdek het fantastische universum van de middeleeuwse verbeeldingswereld in het KBR museum.

Maak kennis met het KBR museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek de kennis die verborgen zit in de handschriften van de Librije en kom meer te weten over de thema’s in het museum.

Ontdek het KBR museum Koop uw museumticket