Red de sociale media

KBR start een crowdsourcing-actie om Belgische sociale media-inhoud te archiveren. Welke accounts en hashtags verdienen het om gearchiveerd te worden? #biefstukfriet of #donderdagveggiedag? @pukkelpop of @RockWerchter? Vanaf vandaag mag iedereen suggesties inzenden.

Stuur uw suggesties in

 

 

Waarom sociale media bewaren?

Als nationale bibliotheek bewaart en beheert KBR een collectie van 8 miljoen documenten. De overgrote meerderheid daarvan zijn ‘fysieke’ documenten, maar we bewaren ook een grote collectie digitale documenten.

Maar wat met het nationale erfgoed op het web? Er zijn web- en sociale media-archiveringsinitiatieven in België, maar een groot deel van het Belgische web wordt niet bewaard. Nochtans maken het web en de sociale media al jaren deel uit van ons dagelijks leven.

Het BESOCIAL-project van KBR ontwikkelt daarom een duurzame strategie voor het archiveren en bewaren van sociale media op federaal niveau.

 

Een evenwichtige selectie

Om een diverse en representatieve selectie te garanderen, roepen we uw hulp in. Het is niet haalbaar om alle Belgische sociale media te archiveren, gezien de grote hoeveelheid data. Bovendien kunnen we om juridische en technische redenen voorlopig enkel inhoud op Twitter en Instagram archiveren.

 

 

Wat zoeken we precies?

Er zijn maar 2 vereisten:

  • de inhoud moet publiekelijk toegankelijk zijn op Instagram of Twitter (geen privé-accounts of privéberichten)
  • de inhoud moet verband houden met België

 

Doe mee

  • Klik op het plusteken om nog een suggestie toe te voegen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.