Red de sociale media van België

Gezocht: online nationaal erfgoed

KBR wil zoveel mogelijk Belgische sociale media-accounts verzamelen en bewaren. Ons online nationaal erfgoed, dus. Een enorme taak. Daarom hebben we uw hulp nodig.

 

Doe mee

  • Klik op het plusteken om nog een suggestie toe te voegen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Waarom bewaren?

KBR koestert de tijd. We bewaren alle Belgische publicaties. Maar het nationale erfgoed op het web? Dat wordt nog niet gedocumenteerd voor toekomstige generaties. Terwijl de sociale media toch deel uitmaken van ons dagelijks leven.

Het BESOCIAL-project ontwikkelt daarom een duurzame strategie voor het archiveren en bewaren van sociale media.

 

U beslist mee wat we bewaren

Alle sociale media archiveren is natuurlijk niet haalbaar. Daarom vragen we: welke accounts en hashtags moeten volgens u worden bewaard? Deel ze hierboven met ons.

Nomineer social media-accounts en hashtags die voor u gelinkt zijn aan cultureel erfgoed in België. #biefstukfriet of #donderdagveggiedag? @pukkelpop of @RockWerchter? U bent aan zet.

Om juridische redenen kunnen we enkel op Twitter en Instagram archiveren.

 

Wat zijn de selectiecriteria?

De inhoud van de verzamelde sociale media aangeduid door hashtags en social media handles moet relevant zijn voor de Belgische samenleving. Naast dit vaste kader zijn er bijkomende selectiecriteria uitgeschreven, gelinkt aan cultureel erfgoed, en aan de missie en collecties van KBR.

  • Inhoud in alle talen kan worden opgenomen, niet alleen in de drie officiële talen van België.
  • Inhoud die verband houdt met het cultureel erfgoed van België:

De BESOCIAL definitie van cultureel erfgoed luidt als volgt: Cultureel erfgoed is een verzamelnaam voor alles wat door vorige generaties is gemaakt en wat nu nog bestaat en een grote waarde heeft voor de Belgische gemeenschap. De BESOCIAL definitie van dit erfgoed is ruim en omvat roerend, onroerend en immaterieel erfgoed.

Ook de volgende thema’s maken hier deel van uit: hot topics in België, sportevenementen, festivals, herdenkingen, literatuur, minderheden, feestdagen, geografische regio’s, musea, kunstevenementen, voeding, monumenten, stakingen, media, …

  • Geen niet-publieke privé accounts.
  • Geen privéberichten (direct messages, …).

 

Inspiratie

Bekijk gerust het uitgebreide selectiebeleid en lees meer over het GDPR-beleid.

 

 

Wat doen we met uw inzending?

Alle suggesties die worden geselecteerd, zullen we op de website van KBR beschikbaar stellen. In het voorjaar van 2022 stellen we u een social media dashboard voor, gelinkt aan cultureel erfgoed.

Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Neem dan contact op met het onderzoeksteam: socialmediaarchive@kbr.be.