Toots 100: ontdek onze e-bronnen over jazz en muziek

KBR biedt u een selectie van elektronische bronnen aan over jazz, muziek en musicologie. We zetten het aanbod in de kijker naar aanleiding van het colloquium en de tentoonstelling in het kader van de 100ste verjaardag van jazzlegende Toots Thielemans.

De gedigitaliseerde collectie van KBR

Fonds Toots Thielemans

Dit fonds bestaat uit zo’n 5.000 à 6.000 documenten waarvan er meer dan 1.500 werden gedigitaliseerd. In Belgica vindt u een selectie van meer dan 300 gedigitaliseerde documenten uit het fonds, goed voor 7.343 beelden. De meeste van deze gedigitaliseerde documenten zijn enkel zichtbaar in KBR omwille van auteursrechten.

BelgicaPress

BelgicaPress geeft u momenteel toegang tot 117 grote Belgische kranten van 1814 tot 1970. U kunt ze doorzoeken op woordniveau (full-text search).

Databanken

KBR koopt ook elektronische bronnen aan en stelt ze ter beschikking van haar gebruikers. Ze zijn op afstand enkel toegankelijk met een specifiek abonnement. Als u een geldige lezerskaart heeft, is de toegang op afstand tot de e-bronnen inbegrepen.

  • BiblioJazz (Open Access)

Participatieve bibliografische databank over jazz en aanverwante muziek.

  • Encyclopaedia of Popular Music

Deze encyclopedie bevat meer dan 30.000 artikelen over alle aspecten van de volksmuziek van 1900 tot vandaag.

  • Grove Music Online / Oxford Music Online

Portaalsite die toegang biedt tot woordenboeken en encyclopedieën over muziek.

  • The Grove Dictionary of American Music

Onlinewoordenboek over de Amerikaanse muziek in al haar vormen.

  • Historical Newspapers

Database die toegang biedt tot de integrale tekst van het archief van verschillende Angelsaksische kranten die wereldwijd worden gelezen.

  • Répertoire International de Littérature Musicale (RILM)

Dit repertorium bevat citaten uit artikelen, boeken, bibliografieën, catalogi, proefschriften, thesissen, films, technische tekeningen, commentaren en tijdschriften over muziek.

  • RIPM Jazz Periodicals

De Retrospective Index to Music Periodicals geeft u toegang tot deze unieke collectie van 105 tijdschriften over jazz en de geschiedenis ervan. Om juridische redenen is deze databank alleen in KBR zelf toegankelijk.

Online tijdschriften

E-books

Toegang tot deze bronnen

Meld u eerst aan met uw MyKBR-account voor u doorklikt naar de e-bronnen. Bronnen in Open Access kunt u overal raadplegen, ook zonder abonnement of lezerskaart.

In KBR

Met een geldige lezerskaart kunt u alle bronnen ter plaatse raadplegen. Log gewoon in met uw MyKBR-account.

Op afstand

U heeft een geldige lezerskaart of een specifiek abonnement op de e-bronnen nodig.