Expo: James Ensor. Inspired by Brussels

Ensor en Oostende. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wist u dat ook Brussel een cruciale rol speelde in hoe Ensor zich als kunstenaar ontwikkelde? In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ ontdekt u hoe de stad  Ensors eigenzinnige en kenmerkende beeldtaal mee heeft gevormd.

Duik van 22 februari tot en met 2 juni 2024 in de imaginaire wereld van een van de grootste Belgische kunstenaars. Ontdek schilderijen en grafisch werk op een plek waar Ensor tijdens zijn Brusselse jaren vaak vertoefde: het Paleis van Karel van Lotharingen. Deze expo is een samenwerking van KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Koop tickets

Praktische informatie

Meer van Ensor

Wat gaat u ontdekken?

Pioniers

Wist u dat KBR en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) de eerste publieke instellingen waren die werk van James Ensor aankochten? Al in 1892 kocht het Prentenkabinet van KBR 25 etsen van de Oostendse meester. Drie jaar later, in 1895, verwierven de KMSKB een vroeg meesterwerk van de kunstenaar: ‘De lampenist’ (1880). Met 18 schilderijen, 24 tekeningen en 33 prenten brengt ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ nu een uitzonderlijk groot aantal originele werken van de meester samen in een unieke historische setting.

Voorbij het masker

James Ensor was veel meer dan een maskerschilder. Zijn oeuvre is technisch en thematisch uitzonderlijk divers. De schilderijen, tekeningen en prenten tonen een brede waaier aan stijlen en onderwerpen: realisme en symbolisme, portretten en stillevens, maskers en monsters.

In de tentoonstelling ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ worden ze aangevuld met zorgvuldig geselecteerde tijdsdocumenten, zoals affiches van de salons en briefwisselingen van Ensor en zijn correspondenten.

Het 19de-eeuwse Museum voor Moderne Kunst herleeft

De tentoonstelling vindt plaats in de prachtige vertrekken van het Paleis van Karel van Lotharingen. Dat is geen toeval. In Ensors tijd was hier het Museum voor Moderne Kunst gevestigd. De kunstenaar stelde er vanaf 1887 spraakmakende kunstwerken tentoon, samen met kunstkringen als ‘Les XX’ en ‘La Libre Esthétique’. Het historische paleis was in de 19de eeuw de trefplaats van de avant-garde die de kunstwereld op zijn grondvesten deed daveren.

Ensor zoals nooit tevoren

Bewonder nooit eerder tentoongestelde werken uit het omvangrijke oeuvre van James Ensor en ontdek enkele minder bekende aspecten van zijn werk. Zo biedt de expo een zeldzame gelegenheid om 20 tekeningen van zijn hand te ontdekken. Uniek, want het getekende werk van Ensor is zeer kwetsbaar en wordt daarom zelden tentoongesteld.

Met ruim 30 etsen biedt de expo ‘James Ensor. Inspired by Brussels’ een representatieve selectie uit het grafisch werk van Ensor. Enkele prenten worden ook herenigd met hun ontwerptekeningen en drukvormen. Zo krijgt u een uitzonderlijke inkijk in het creatieve proces van Ensor!

Ontdek alle culturele en toeristische attracties in de omgeving op www.visit.brussels.be.