Museum

Als gevolg van de nieuwe gezondheidsmaatregelen in de Brusselse regio zal het KBR museum vanaf 26 oktober tot en met 19 november 2020 gesloten zijn.

 

België verbergt al 600 jaar een schat

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Deze rijke en machtige vorsten en gecultiveerde mecenassen stelden een schat samen die ook vandaag nog weet te boeien: de Librije, een verzameling handschriften die zo uniek is dat ze haar eigen naam kreeg.

Heel wat van deze meesterwerken wisten de tand des tijds te doorstaan en worden door KBR voor u gekoesterd. Vandaag openen we onze schatkist en delen we deze pareltjes met u in een nieuw museum in en rond de Nassaukapel. Deze unieke plek biedt u de kans om prachtige verluchte manuscripten te bewonderen en tegelijkertijd het middeleeuwse culturele verleden van Europa te ontdekken.

Iedereen kent Jan Van Eyck of Rogier van der Weyden, maar de miniaturisten die de handschriften verluchtten moesten zeker niet voor hen onderdoen. Sommigen beweren zelfs dat de mooiste schilderijen van de Vlaamse primitieven misschien wel die zijn die we in de handschriften terugvinden. Het zijn deze handschriften die het hart van het nieuwe museum vormen.

Koop tickets Download de brochure

 

 

 

Een museum op maat

Iedereen is anders. Elk museumbezoek is dat ook. Kies zelf welk parcours u volgt:

 • De meerwaardezoeker: Savoureer de kennis uit de Librije. Onze experts voorzagen voor u diepgaande uitleg bij alle stukken. Neem de tijd om elk stuk uitgebreid te ontdekken.
 • De ontdekkingsreiziger: Alles wat u moet weten, bondig samengevat. De uitleg is korter, maar even historisch correct.
 • De speelvogel: Uitleg op kindermaat. Stiekem even leuk voor volwassenen.

Enkel tijd voor een blitzbezoek aan het museum? Kijk dan naar de niet te missen stukken. Ze zijn aangeduid met een gouden zandloper.

 

 

Museum-belevenis

KBR museum is veel meer dan kijken naar handschriften. Er valt ook heel wat te beleven! Personages uit de handschriften dansen op het plafond of komen een verhaal in uw oor fluisteren. Gaat u liever zelf aan de slag? Dat kan. Ontwerp een miniatuur, test uw vaardigheden als kopiist of dateer een handschrift. Zodra het coronavirus overwonnen is, mag aanraken ook: voel aan de materialen waaruit een handschrift gemaakt werd.

De handschriften zijn te fragiel om permanent te worden tentoongesteld. Daarom zullen we de tentoongestelde stukken enkele keren per jaar wisselen. Dat is goed nieuws voor u: bij elk bezoek kunt u nieuwe werken ontdekken en bij elke wissel organiseren we passende activiteiten. De evenementen die georganiseerd worden in het KBR museum kan u vinden in de culturele agenda van KBR.

Maak kennis met het KBR museum aan de hand van een reeks weetjes die u meevoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen. Ontdek de geschiedenis van deze boeken en de periode waarin ze tot stand kwamen en kom te weten waarom u konijnen moet wantrouwen, dat er zeemeerminnen gespot zijn in Brussel en dat geschiedenisboeken soms wel eens durven te liegen.

Naar de weetjes

 

 

 

Praktisch

Openingsuren

Opgelet: Als gevolg van de nieuwe gezondheidsmaatregelen in de Brusselse regio zal het KBR museum vanaf 26 oktober tot en met 19 november 2020 gesloten zijn. 

 • Open van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Gesloten op maandag en sommige feestdagen (1 januari, Paaszondag, Paasmaandag, 1 mei, donderdag van Onze Heer Hemelvaart, Pinkstermaandag, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december)

 

 

Tickets

 • Standaard : € 11
 • Verlaagd tarief: € 8
  • 65+, studenten, groepen > 15 personen, Davidsfonds, FED+ kaart
 • Gratis:
  • -18 jaar, personen met een handicap (+1 begeleider), werkzoekenden, lerarenkaart, ICOM-kaart, museumpas, Belspo-kaart, ticket met kortingscode (Lees hier hoe u die gebruikt)

Om een online ticket dat u gratis of aan een kortingstarief verkreeg te valideren, dient u uw kortingsbewijs te tonen aan de infobalie van KBR voor uw bezoek aan het KBR museum.

Koop tickets

 

Tip: Koop een museumpas en bezoek het KBR museum en meer dan 170 andere musea voor slechts € 59! 

De museumpas is verkrijgbaar aan de infobalie van KBR. 

 

 

Locatie & bereikbaarheid

 • Het KBR museum is toegankelijk via de hoofdingang van KBR (Kunstberg 28, 1000 Brussel).
 • Het gebouw en het museumparcours zijn toegankelijk voor personen met een handicap. Er zijn enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap ter hoogte van de Keizerslaan 4.
 • Zowel bereikbaar met het openbaar vervoer als met de auto en de fiets.
Meer over de bereikbaarheid

 

Tip: Bezoek het KBR museum met de trein! 

Met de NMBS-code op uw online museumticket kan u een Discovery Ticket kopen en reist u heen en terug naar Brussel-Centraal met 50% korting.

 

 

Maatregelen COVID-19

Het KBR museum neemt alle nodige maatregelen om u een veilig bezoek te garanderen. Het dragen van een masker is verplicht, evenals het bewaren van fysieke afstand tot andere bezoekers (minimaal 1,5 meter, behalve voor personen die tot dezelfde bubbel behoren).

We raden u aan uw bezoek online te boeken. Lukt dit voor u niet of heeft u recht op een gratis bezoek, dan nodigen wij u uit om langs te komen bij de infobalie.

 

 

Rondleidingen

Opgelet: door de coronacrisis kunnen er momenteel geen rondleidingen gereserveerd worden.

 • Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans
 • Duur: 1,5 uur
 • Maximaal 10 personen per groep (2 groepen tegelijk is mogelijk)
 • Tarieven:
  • Weekdagen: € 85+ tickets aan groepstarief
  • Weekend: € 95 + tickets aan groepstarief

 

Daguitstap

Bezoekt u het museum tijdens een daguitstap? Lees dan meer over alle mogelijkheden die KBR u te bieden heeft. Zo kunt u terecht in ons restaurant, waar u een prachtig panorama-uitzicht op de stad Brussel heeft.

Ontdek wat KBR u biedt

 

 

Onze partners