Onderzoek

 

Als wetenschappelijke instelling is onderzoek een van de kerntaken van de Koninklijke Bibliotheek van België. Onze vorsers voeren onderzoek naar de collecties, maar ze werken daarvoor ook vaak samen met wetenschappers van andere instellingen. Hun gezamenlijke inspanningen leveren steeds nieuwe inzichten op over de stukken die we bewaren en over hun geschiedenis. De Koninklijke Bibliotheek neemt ook geregeld deel aan overkoepelende onderzoeksprogramma’s, bijvoorbeeld via het programma BRAIN-be van het Federaal Wetenschapsbeleid.

  Veel van onze wetenschappers publiceren hun onderzoeksresultaten in het wetenschappelijk tijdschrift In Monte Artium. Daarnaast maken ze hun onderzoek ook toegankelijk voor het brede publiek via colloquia, studiedagen en tentoonstellingen.

  Bekijk de komende activiteiten

   

   

  Lopende wetenschappelijke projecten

  Webarchivering

  Handschriften

  Kaarten en plannen

  Munten en penningen

  Muziek

  • Culture, mobilité, territoire. Emergence et transformation de l’identité métropolitaine bruxelloise (18e - 21e siècles)

  Oude en kostbare drukwerken

  Prenten

   

  Lopende digitaliseringsprojecten

   

  Afgelopen projecten

  Kaarten en plannen

  Kranten

  Muziek

  • Project F.R.S.-F.N.R.S. (F.R.F.C. - Fonds de la Recherche Fondamentale Collective) « Renaissances musicales dans le Hainaut, 15, 16e et-19e siècles ».

  Prenten

  Digital turn

  • MADDLAIN: Onderzoeksproject met als doel het moderniseren van de digitale toegang tot de collecties van de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het CegeSoma

  Digitaliseringsprojecten